חברה, גליון 11

חברה, גליון 11

http://www.bimkom.org – "במקום" הוא ארגון של מתכננים המבקשים "לחזק את הקשר בין זכויות האדם ומערכות התכנון בישראל", מתוך תפיסה המבקשת לקדם שוויון וצדק חברתי בתחומים כדוגמת הקצאת קרקעות, שקיפות, הגברת מעורבות הציבור, מענה לצרכים מיוחדים של קהילות ועוד. כפי שניתן היה לצפות ממי ששפת העיצוב קרובה לליבו, האתר מוקפד מאוד, וניתן למצוא בו, בין השאר, סקירה ארוכה אודות "מקרי מבחן" שבהם הארגון סייע לאוכלוסיות מוחלשות שונות לעמוד על זכויותיהן (פרשת עמק הצבאים, סלילת כבישים עוקפים, כביש חוצה ישראל…), פרסומים שונים שהארגון מוציא (לרבות דו"חות פעילות שנתיים ויוזמות חקיקה) ואפילו דיווח מפורט ומרתק על סדנאות שמפעילה העמותה בערי פיתוח ובישובים בדואים וערבים, ושבהן מתוודעים התושבים לשפת התכנון המסובכת, שהיא בעלת השלכות מהותיות על חיי היום-יום של כל אחד ואחת מאיתנו. עדות חשובה להשתרשות התובנה שחברה וסביבה חד הן.

http://www.politicaltheory.info – כידוע, אחת הבעיות המרכזיות שבהן נתקל הגולש הסקרן היא ההיצע האינסופי של מידע וחוסר היכולת לברור מתוכו את המידע הראוי לקריאה, במסגרת הזמן המוגבל והנתון העומד לרשותו. זה אחד הדברים שעושה האתר הפנטסטי הזה – מדי יום ביומו סורק עורך האתר (דוקטורנט למדע המדינה בניו-יורק) מאות אתרי תוכן פוליטיים מרכזיים, מכל הזרמים, ובורר מתוכם את המידע ה"חם" והמעניין ביותר בתחום התיאוריה הפוליטית, במובנה הרחב ביותר (לרבות כלכלה, תרבות, פילוסופיה ומשפט). המאמרים מחולקים לשלוש קטגוריות – "חדר החדשות" (אקטואליה עדכנית מהעולם כולו), "כיכר העיר" (סוגיות המצויות בלב הדיון הציבורי) ו"מגדל השן" (מידע בעל אופי אקדמי). כמובן שהקורא אינו יכול לדעת מה הוא מפסיד, אבל המעקב שלי מראה שעבודת העריכה שנעשית היא מצוינת. היקף הנושאים הנדונים הוא מגוון מאוד, למרות חולשה (מבורכת) של העורך לענייני גלובליזציה ואפילו – לא תאמינו – ישראל. הצצה יומית חטופה ואתם במרכז העניינים.

http://www.project-syndicate.org – עוד פרוייקט לשיתוף פעולה חובק-עולם. הפעם מדובר בשילוב כוחות בין 184 עיתונים מ-96 מדינות שמטרתו היא ליצור פורום התדיינות גלובלי שבו יישמעו קולות בולטים מהעולם כולו, מקזחסטאן ועד בורונדי דרך פרגוואי וקטאר ("הארץ" הוא נציגנו שם). לצד ניתוחי אקטואליה מעניינים (מתורגמים ל-6 שפות, לרבות צ'כית), אפשר למצוא עניין רב גם בטורים קבועים של מספר כותבים פרוגרסיביים בולטים – ג'וזף שטיגליץ (בענייני כלכלה וגלובליזציה), צ'ארלס טיילור ותומאס נייגל (בתחום הפילוסופיה) והלורד דארנדורף (בענייני חברה וכלכלה). האתר הוא קצת ממסדי (הרבה נשיאים וחתני פרס נובל כותבים שם) אבל בהחלט אפשר לאתר שם הרבה חומר קריאה מעניין. צעד נוסף בדרך לקהילה הגלובאלית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *